post

Hoe kouder, hoe kleiner?

Hoe kouder het is, hoe kleiner bepaalde zaken worden. Menig roofvisser zie je in het najaar en de winter juist groter aas in de speld hangen in de hoop zo de grotere snoekdames te verleiden. Het klinkt best logisch, want in die grote bekken passen ook best grote snacks. En waarom zal een grote snoek niet de voorkeur geven aan een lekkere grote hap, dat betekent toch met relatief weinig moeite een heleboel energie binnen krijgen. Hoewel ik zelf best vaak met relatief klein aas vis heb ik afgelopen weekend weer verrassende ontdekkingen gedaan.

Het is vrijdag 15 januari als ik met Kyle onderweg ben naar de trailerhelling. Halverwege komen we echter in de nodige sneeuw terecht en gaan we met een slakkengangetje over een witte snelweg. Uiteindelijk weten we de helling te bereiken waar we sporen zien van een collega bootvisser die onverrichter zake weer vertrokken is. Gelukkig hebben wij een bezem en zout en niet veel later varen we door een prachtig winters landschap.

De eerste van vandaag

De eerste van vandaag

De eerste snoek komt al binnen vijf minuten even in de boot kijken en is met 82,5 cm een leuk begin. Daarna blijft het helaas behoorlijk zoeken naar de snoeken die ook nog eens de voorkeur lijken te hebben voor het aas aan mijn hengel i.p.v. dat van Kyle. In de middag vinden we een plek waar we een aantal snoeken vangen en ook wat vis missen. Op de dieptemeter is ook goed te zien dat hier iets meer aasvis aanwezig is, een mooie plaats om even met dood aas aan de slag te gaan. Kyle onder de dobber en ik natuurlijk aan een fireball onder de Sidefloat.

 

83cm voor Kyle

83cm voor Kyle

Het duurt niet lang of de dobber van Kyle heeft moeite om boven water te blijven, de oorzaak blijkt een snoek van 83 cm. In de boot zien we dat deze vis wel hele kleine aasvisjes heeft gegeten, baarsjes van slechts enkele centimeters. De vis is amper terug gezet, onder applaus van een echtpaar dat getuige was van de vangst,

of de Sidefloat kan ook niet meer boven water blijven. Hier blijkt een mooie 70-er schuldig aan te zijn. Ook deze vis braakt enkele hele kleine aasvisjes uit: heuse stekelbaarsjes van slechts enkele cm.

Uitgebraakt stekelbaarsje bij gebruikte fireball

Uitgebraakt stekelbaarsje bij gebruikte fireball

Op de terugweg vangen we al trollend nog wat snoek, waaronder het dagrecord van 87 cm die wel heel veel zin had in mijn plug. Ook de kleinste snoek van de dag komt nog even aan boord en mag met mij op de foto.

De uitgebraakte kleine visjes geven mij wel stof tot nadenken. Waarom eten deze goed doorvoede snoeken dergelijk klein aas? Hebben ze moeite om grotere vis te vangen, die nog steeds niet echt dichte scholen vormt? Of vormen de kleine stekelige visjes gewoon lekkere snacks? Wie heeft er een idee?

Hieronder nog wat winterse snoek sfeerplaatjes..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *