post

Special rig wedstrijd

Voorbereiding
De voorbereiding begon al voorzichtig toen we hoorden dat het thema van de wedstrijd special rigs zou worden. Met name de Texas rig heeft in grote uitvoering al de nodige snoeken mogen verleiden. Enkele weken voor de wedstrijd werd duidelijk dat het parcours nu wel beperkt zou worden tot de grachten van Zwolle. Beter voor de wedstrijd, maar dit betekent wel dat we snel moeten schakelen om tot een goede aanpak te komen. Ondertussen zijn de toegestane rigs ook bekend en kan er geknutseld worden.

Voorvissen
De bedoeling was om een paar keer voor te vissen, maar uiteindelijk is het pas de vrijdag voor de wedstrijd dat we voor het eerst aan het parcours staan om voor te vissen. Kyle richt zich met de hem vertrouwde jika rig met name op de baars en snoekbaars. Met wat groter rubber probeer ik tevergeefs de grotere vissen te verleiden. Aan het eind van de dag sta ik toch maar weer bij Fly & Spin om ook wat kleiner materiaal aan te schaffen. ’s Avonds nog even testen in m’n aquarium, vooral de neko rigs spreken me wel aan en zijn goed indoor te testen. Zaterdag helaas geen tijd om feeling te krijgen met het kleine spul, dus relatief onwennig verschijn ik zondag aan de start.

Winderig en nat
Het is niet koud, maar er staat een lekker briesje en er komt ook nog water van boven. Leuke omstandigheden als je licht wil vissen.. De neko blijft nog even droog en ik start met een jika rig met een lekkere Helgie als aasje. De eerste worp weet ik perfect op een stek te werpen en op de bodem aangekomen volgt meteen een harde aanbeet. Even denk ik aan een voor Zwolse begrippen erg grote baars, maar al snel voel ik dat er een groenjas in dit kleine hapje heeft gebeten. Direct spanning met m’n 26/00 fluorocarbon lijntje. Gelukkig weet Kyle met uitgestrekte armen het net in het water te krijgen, zodat ik de vis er in kan schuiven. Een goede start met mooi teamwork!

De verwachte baars blijft de komende worpen bij ons allebei nog achterwege. Een paar worpen later krijg ik echter weer een lekkere aanbeet gevolgd door een spannende dril. Wederom heeft een snoek zich vergrepen aan mijn priegel aasje. We herhalen het teamwork kunstje en ik ben helemaal blij met al meer dan 130 punten op de teller.

Snoeken is zoeken
Maar baarzen is vandaag ook zoeken. Al zoekende weet Kyle op een druk beviste stek ook een snoek te verleiden, gelukkig kan ik nu succesvol het schepkunstje uitvoeren. Het duurt lang voor we eindelijk wat fatsoenlijke baars weten te vinden. Het is lang niet wild en met name het kleine spul lijkt wel spoorloos. Op een gegeven moment schakel ik op een naar baars stinkende stek over op een micro jika rig en bam bij de eerste worp hangt er een maatse baars aan. Felgroen en micro blijkt een tijdje de sleutel tot succes en we vangen allebei de nodige vissen.

De tijd tikt door en de wedstrijd loopt bijna ten einde. We weten alleen nog maar ondermaatse baars en snoekbaars te vangen. Snel even de lijsten invullen en op naar Het Beugeltje. Hoewel het best taai was ontstaat al snel de indruk dat ik wel eens hoog kan eindigen.

Herhaling
De vorige wedstrijd van Roofvissen.eu (Hardbait battle) wist ik te winnen, met teammaat Kyle met iets minder punten op de tweede plaats. Dit keer had ik veel meer geluk dan Kyle, hij valt buiten de top 5, maar ik heb gewoon weer ruimschoots gewonnen. Nog even en ik ga naast m’n schoenen lopen…

Top concept
De bedoeling van Roofvissen.eu is om de deelnemers te prikkelen nieuwe technieken te proberen. Een goed idee, want laten we eerlijk zijn, heel vaak val je toch terug op een vertrouwde techniek, terwijl andere technieken ook heel succesvol kunnen zijn. Ik kan in elk geval weer een aantal nieuwe technieken aan mijn repertoire toevoegen.

Niet onbelangrijk is de sfeer bij de wedstrijden, deze is lekker ongedwongen en eigenlijk ben je gewoon een dag lekker aan het vissen met als start en afsluiting een gezellig samenzijn vol visserslatijn. Respect voor de organisatie, sponsors en deelnemers en ik hoop dat er nog vele Roofvissen.eu wedstrijden mogen volgen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *