post

Meerval inwijding van de Zeck V-Stick

Zeck V-Stick

De Zeck V-Stick in actie

Als leek op het gebied van meerval vissen had ik mijzelf dit voorjaar een goede verticaalstok beloofd.  Na enkele wintersessies op de grootste zoetwaterroofvis in Nederland,  was ik er namelijk zeker van dat dit een gave visserij is. Na een gedegen advies van Edwin Klijnsma van Tom-Cat.nl was het al snel duidelijk welke hengel ik moest hebben. Verschillende hengels heb ik aan de tand mogen voelen, maar de Zeck V-Stick steekt er met kop en schouders boven uit. Met een lengte van 1,72 meter is het wel één van de kortste hengels, wat mij betreft is dit ideaal en maakt het de hengel breed inzetbaar. Met een werpgewicht van 200 gram is het een pittige hengel, maar wel licht in gewicht en prima de hele dag in de hand te vissen. Zelf vis ik verticaal het liefst met een reel, maar de hengel is ook geschikt voor een molen, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Je begrijpt dat zo’n hengel niet te lang binnen mag staan, dus al snel was een eerste sessie op de IJssel een feit. De watertemperatuur lag nog onder de 12 graden, maar toch volgde er tegen de avond een keiharde aanbeet, waarna een stevig gevecht duidelijk maakte dat ik mijn eerste meerval had gehaakt. Helaas weet de vis zich binnen enkele minuten van de haak te bevrijden. Hier blijft het deze helaas sessie bij.

Buitje

Eén van de langs drijvende buitjes

Afgelopen weekend heb ik dan eindelijk tijd gemaakt voor een herkansing. Het water is al wel wat warmer geworden, maar het weer lijkt nergens op. Het is koud, er worden fikse buien verwacht en een straffe noordenwind maakt het niet comfortabel.Tot overmaat van ramp blijkt het water flink gestegen.. Afijn, warmtepak aan, gas er op en stroomopwaarts de rivier op. Het is altijd weer genieten in het ruige en dynamische landschap van de rivier. De mooie wolkenluchten maken het plaatje compleet, al komen sommige buien wel erg dichtbij, maar we komen er steeds goed van af.

De vis lijkt weinig interesse te hebben in onze lekkere hapjes die we aanbieden. Zal het komen door de weeromslag met de straffe noordenwind, of is het de flinke waterstijging (we blijven vissers, dus we zullen altijd een excuus vinden om slechte vangsten te verklaren…)? Ondertussen valt de schemering in en zie ik iets de rivier oversteken, het blijkt een bever die eenmaal aan de kant nog even onderduikt en met de staart op het water slaat om ons te begroeten. Dit was mijn eerste wilde bever, even later kan ik er echter nog twee bijschrijven, echt genieten!

Mijn eerste Nederlandse meerval!

Mijn eerste Nederlandse meerval!

Als de duisternis compleet is ingevallen krijg ik ineens een tik op m’n hengel. De weerstand die volgt is echter niet gigantisch, dus wat is dit nu weer vraag ik mij af.. Even later verschijnt daar echter mijn eerste meerval(letje) in het oppervlak. We liggen vol in de hoofdstroom en er zijn hier geen fatsoenlijke kribvakken, gelukkig kan de Motorguide Xi5 ons met de ankerfunctie perfect op de plaats houden in de harde stroming. Patrick pakt de vis uit het water en ik ben helemaal blij met mijn eerste oer-Hollandse meerval! Na de nodige plaatjes verdwijnt deze gave vis weer in de duisternis om hopelijk nog vele malen groter te mogen groeien!

Verder krijgen we helaas geen aanbeten, maar mijn dag kan al niet meer stuk. Als we rond middernacht de boot weer op de trailer hebben liggen en in de auto stappen barst de hemel open en realiseren we dat we echt geluk hebben gehad vandaag. Ik ben in elk geval besmet geraakt met het meervalvirus en ben van plan nog vele Nederlandse meervallen te gaan vangen met mijn V-Stick!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *